Neden Okul Öncesi Eğitim

Neden Okul Öncesi Eğitim

Erken çocukluk dönemi dediğimiz 0-6 yaș arası çocuklarımızın en hızlı geliștiği dönemdir. Beyin yapısının ve fonksiyonlarının gelișiminin üçte ikilik bölümü 0-4 yaș arasında gerçekleșmektedir. Bu nedenle erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalıșma biçimi için belirleyici olmaktadır.

Bu dönem, çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bir dönemdir. Uygun fiziksel ve sosyal çevre koșullarında ve sağlıklı etkileșim ortamında yetișen çocuklar, daha hızlı ve bașarılı bir gelișim göstermektedirler.

08.11.2022 125

Okul Öncesi Eğitimin Kazandırdıkları

Çocuğunuz, anne-babadan yani aileden ayrılıp yașıtlarıyla birlikte olma imkanı bulduğu için sosyalleșmeye bașlayacaktır.

Çocuğunuz, sosyal kuralları öğrenecektir. Sıra beklemeyi, karșılıklı konușmayı, yașıtları ile arasında çıkan çatıșmaları çözmeyi,kendini koruma ve yașıtlarının haklarına saygı duymayı öğrenecektir.

Anne-babadan ayrı kalmak duygusal gelișimine katkıda bulunacağından çocuğunuzun kendine güveni (Özgüven) artacaktır.

Çocuğunuz, gelișimi için önemli olan oyunu, ideal bir ortamda oynama fırsatı bulacaktır.

Çocuğunuz, arkadașları ve öğretmenleriyle konușacak ve dil gelișimi olumlu yönde etkilenecektir.

Kesme, yırtma, yapıștırma, boyama, kalem kullanma gibi çalıșmaların yapılması sonucunda çocuğunuzun ince motor becerileri gelișecektir.

Koșma, zıplama, atma, tutma gibi faaliyetlere katıldıkça çocuğunuzun kaba motor becerileri desteklenmiș olacaktır.

Ev ortamında kazandırılan yada kazandırılmaya çalıșılan yemek yeme, uyku, tuvalet ve temizlik gibi öz bakım becerilerinin daha sistemli ve düzenli olarak kazanılmasına katkı sağlanacaktır.

Çocuğunuzun, farklı kitaplar ve farklı materyallerle çalıșma fırsatının olması; boyama ve çizimler yapması, dikkat ve konsantrasyonu artıracak ve okuma yazma yetilerinin gelișmesine katkı sağlayacaktır.

Çocuklarda yașanabilecek herhangi bir öğrenme sorununun (Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü gibi) erkenden fark edilerek okula bașlanmadan gerekli önlemlerin alınması konusunda katkı sağlayacaktır.

Çocuğunuzun Okula Uyum Sağlamasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Anne babalar çocuğun okula bașlaması sürecinde rahat olursa çocuğun uyumu da kolaylașacaktır.

Gergin anne babalar, çocukların da olumsuz etkilenmesine neden olurlar.

Okulda yapılacak faaliyetler ile ilgili çocukla konușmak, çocuğu rahatlatacak ve uyumunu kolaylaștıracaktır.

Anne babasından daha önce hiç ayrı kalmamıș çocukların, okula bașlamadan önce kısa süreli de olsa farklı ortamlarda annesinden ayrı kalması, anneden ayrılma korkusunu azaltacaktır.

Çocuğun istemediği zamanlarda okuldan alınacağını bilmesi veya anlaması çocuğun okula uyumunu zorlaștıracaktır. Çok önemli bir olay veya hastalık olmadığı sürece çocuğun okulda olacağını bilmesi ve bu durumun ona anlatılması, çocuğun okula düzenli devam etmesi açısından çok önemlidir.

Çocuğun yanında okulun ve öğretmenin eleștirilmesi, çocuğun okulda kurallara uyumunu ve okula devam etmesini zorlaștıracaktır.

Kaynak: https://istanbul.meb.gov.tr/oer/MEB_Brosur2018/veli/23_neden_okuloncesi_egitim.pdf