Çocuklarda Alt Islatma

Çocuklarda Alt Islatma

Çocuklarda mesane kontrolü gerçekleșinceye kadar, yani ortalama olarak 2-3 yașlarına kadar çocuklar geceleri altlarını ıslatırlar. Gündüz kontrol 2 yaș dolaylarında, gece kontrol ise 3,5—4,5 yaș arasında kazanılır. Çocukların hemen hepsinin idrar ve dıșkı kontrolünü kazandıkları 4 yașından sonra hala alt ıslatmanın devam etmesi durumu "Enuresis" adını almaktadır. Enuresis en sık görülen davranıș bozukluğudur ve iki biçimde görülebilmektedir.

04.11.2022 100

Bunlardan ilki, Birincil Enuresis'dir. Bu durum, sinir-kas kontrolünün gelișmesindeki gecikmeden kaynaklanabilir ve doğumdan bașlayarak süregelir. Bu gecikme anne-babanın düzensiz ya da yetersiz tuvalet eğitiminin bir sonucu olarak da olușabilir. Birincil Enuresis zamanla kaybolur ve yavaș gelișen bu çocuklar, tuvalet kontrolünde arkadașlarının seviyesine ulașırlar. Birincil Enuresis, yatak ıslatma sorununun yaklașık %75-80 ini olușturur.

%25-30 oranındaki Enuresis İkincil Enuresis adını alır. Bu tür alt ıslatma olayında tuvalet kontrolü oluștuktan sonra bir gerileme söz konusudur. İkincil Enuresis tipik olarak korkular, yeni bir kardeșin doğumu ya da yeni bir eve tașınma gibi bazı ruhsal gerginlik durumlarında ortaya çıkar. Bu etkenler çocuğun bir süre için daha olgunlașmamıș davranıș biçimlerine dönmesine neden olabilmektedir.

Rahatsızlığın teșhisi için çocuğun 5 yașından büyük olması, en az 3 ay süre ile haftada en az 2 kez idrar kaçırmanın olması, alt ıslatmanın toplumsal ve sosyal sorunlara yol açması gerekmektedir. Ayrıca idrar kaçırma durumu bașka bir ilacın yan etkisine bağlı olmamalı, kișide idrar kaçırmaya sebep olabilecek bir hastalık olmadığı tespit edilmelidir (șeker hastalığı, ürolojik ya da nörolojik hastalıklar gibi).

Nedenleri

Fiziksel Nedenler

Merkezi sinir sistemi bozuklukları

Kas kontrolünün gecikmesi

Böbrekte ve boșaltım yollarındaki doğuștan bozukluklar

Derin uyku uyuma

Tuzlu ve sulu yemekler yeme

Ayaklarda ve belde üșüme

Zihinsel gelișim geriliği olan çocuklar tuvalet kontrolünü daha geç kazanabilir, bu çocuklarda alt ıslatma sorununa daha fazla rastlanabilir.

Epilepsi nöbetleri, gece ișemelerinin nedeni olabilir.

Genetik yatkınlık: Altını ıslatan çocuğun anne babasının tuvalet kontrolünü kaç yașında kazanmıș olduğu önemlidir. Tuvalet kontrolünü geç kazanan anne babaların çocuklarında bu durum sıkça gözlenmektedir.

Psikolojik Nedenler

2-3 yașından önce yeterli kas gelișimi ve kontrolü sağlanmadan baskıcı tuvalet eğitimi verilmesi

İlgi çekme ve öç alma isteği.

Anne baba așırı koruyucu veya hoșgörülü ise çocukta küçük yaș dönemlerinde kalma eğilimi ile birlikte bu davranıș görülebilir.

Kardeș kıskançlığı ve yeni bir kardeșin gelmesi, okula bașlama, sevilen birinin kaybı gibi stresli ve zorlayıcı durumlarda çocuğun hayatın önceki dönemlerine geri dönme isteği

Boșanma, aile içi ilișkilerde ve iletișimdeki bozukluklar

Çocuğun gün içinde korku verici, üzüntü veren, sarsıcı olaylar yașaması

Çeșitli nedenlerle yașanan okul korkusu.

Çocuğunuzun Alt Islatma Problemi Olduğunda Nasıl Davranmalısınız?

Öncelikle, beș yașın altındaki çocukların mesane kontrolünün büyük oranda isteğe bağlı olmadığını ve yatağa bilerek kaçırmadığını unutmamalısınız.

Yatağı ıslatan çocuğu asla cezalandırmayın, kızmayın ve utandırmayın. Bunlar hiçbir fayda sağlamaz.

Bașkalarının da onunla alay etmesine asla izin vermemelisiniz.

Yatağa kaçırmadan "Kaza" olarak bahsedin.

Çocuğunuza bunu bilerek yapmadığını bildiğinizi belirtmelisiniz. Zamanla bunun üstesinden geleceğini açıklamalısınız.

Uykudan önce tuvaletinin olup olmadığını sormalısınız.

Gece tuvalete gidebilmesi için yeterli ıșık bulunduğundan ve pijamasını kolayca indirip çekebileceğinden emin olmalısınız.

Çocuğunuz, birkaç ay boyunca geceleri kuru kalır ve daha sonra yatağı ıslatmaya bașlarsa fiziksel bir neden olup olmadığını anlamak amacıyla bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

Kaynak: https://istanbul.meb.gov.tr/oer/MEB_Brosur2018/veli/03_alt_islatma.pdf