OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÇOCUKLARA DOĞRU YAKLAȘIM
Okul öncesi dönem, çocukların bütün gelișim alanları açısından çok kritik bir evreyi olușturmaktadır. Çocukların bu dönemde kazandıkları davranıșlar hayatlarının geri kalanında çok etkileyici olmaktadır. Bu nedenle anne babaların çocuklara bu dönemde yaklașımları fazlasıyla önem tașımaktadır. Bu dönemde çocukların gelișimlerine olumlu yönde katkıda bulunmak için;
Çocuklarınızı Dinleyin
Meșgulseniz, bașınız ağrıyorsa ya da aklınız bașka bir șeyle meșgulse bunu çocuğunuza ifade edin, onu dinliyor gibi yapmayın. Ona, ''Șimdi meșgulüm ama biraz sonra seni dinleyeceğim!" deyin. Dinlediğinizi göstermek için mutlaka göz teması kurun, baș sallayın, soru sorun ve fikrinizi belirtin.
İlgi ve Sevgi Göstermekten Kaçınmayın
Sevginizi söylemekten ve göstermekten kaçınmayın. Araștırmalara göre, her gün sevgi gören çocuklar daha az stres hormonu salgılıyor ve huzursuz olduklarında, stres reaksiyonları ile daha kolay baș edebiliyorlar.
Sorunları Kendi Kendine Çözmesine Teșvik Edin
Çocuğunuzun bağımsız bir birey olabilmesi için, kendini eğlendirmesine, sakinleștirebilmesine, üzüntüyle baș etmesine, sıkıntısını gidermesine izin verin. Bütün bunları siz onun için yaparsanız, bu duygularla baș etmeyi öğrenemez ve ömür boyu bașka insanlarla bağımlı kalır. Sorumluluğunu alması konusunda teșvik edin.
Sorumluluk Verin
Yașına uygun görevler verin onların sorumlulukları olsun. Örneğin, 10 yașındaki bir çocuk ödevlerini zamanında yapabilmeli, yatağını toplayabilmeli, sofranın toplanmasına yardım edebilmelidir. Diș fırçalamak, el yıkamak, çantasını hazırlamak ve son kontrollerini yapmak onun görevleridir.
Pozitif Disiplini Kullanın
Cezalandırılmıș çocuklar, cesareti kırılmıș, kendilerine güvenmeyen çocuklardır. Bașkalarının yanında eleștirmemeye özen gösterin, doğru güzel yaptığı davranıșları gördüğünüzü beğendiğinizi ona anlatın.
Ahlaki Kuralları Öğretin
Dürüstlük, saygı, nezaket gibi kavramları aile ortamında kullanarak, örnekler vererek, hikayeler anlatarak öğretin. Bu kavramları, tutarlılık ve devamlılıkla pekiștirin. Örneğin, yalan söylemenin yanlıș olduğunu öğretmek istiyorsanız, onların yanında yalan söylemeyin. Unutmayın! Ahlaklı insan olmanın tohumları, önce aile ortamında atılır. Onun yanında yalan söylemek zorunda kaldı iseniz bu durumun ne anlama geldiğini ona açıklayın.
GÜVEN VERİN
Size güvenebileceğini bilsin. Sözlerinizi tutun, tutamayacağınız sözler vermeyin. Onu koșulsuz sevdiğinizi anlatırsanız, çaresiz kaldığında, hata yaptığında, kendisini yalnız hissettiğinde güveneceği kișinin anne-babası olduğunu bilir. Sizin de ona güvendiğinizi gösterin. Tatsız durumları da size anlatmaktan kaçınmamasını sağlayın, hoșgörü gösterin, espri yapın. Hoșgörüyü ve espriyi ilișkilerinizde kullanın.
Yașamını Paylașın Ve Birlikte Olduğunuz Zamanı Kaliteli Hale Getirin
Çocuklarınızla zaman geçirin, onlarla oynayın, konușun, spor yapın, yemek yiyin. Unutmayın! Çocuklar sizinle zaman harcarken, sizi örnek alarak, yeni ve doğru davranıșlar öğreneceklerdir.
Kaynak: https://istanbul.meb.gov.tr/oer/MEB_Brosur2018/veli/26_okuloncesi_donemde_cocuklara_yaklasim.pdf